Η περιοχή

Με αφετηρία εξόρμησης τον Τσόπελα ή τα Πράμαντα, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την παραμυθένια καλοφτιασιά της άγριας φύσης. Να αγναντέψουν, να περιδιαβούν, να τους συναρπάσει το λογοτεχνικό ταξίδι της. Να εγγράψουν στο βιωματικό ενεργητικό τους απερίγραπτες εμπειρίες ευχαρίστησης.

Να αντικρύσουν από μακριά, να πλησιάσουν, να σκαρφαλώσουν ή να κατηφορίσουν σε ψηλά βουνά, ορεινά λιβάδια, φαράγγια και ορμητικά ποτάμια (Άραχθος, Καλαρρύτικος κ.α.).
Να βαδίσουν σε ασφαλή μονοπάτια μέσα σε πυκνή βλάστηση, δάση από έλατα. Να προσπεράσουν καλοδιατηρημένα τοξωτά γεφύρια, ερειπωμένους νερόμυλους, να συναντήσουν σπάνια είδη φυτών και ζώων. Να πιούν νερό από πέτρινες βρύσες, να ξαποστάσουν δίπλα σε καταρράκτες, να δροσιστούν από τα κρύα νερά του.

Όσοι περνούν από τούτα τα μέρη της
Ηπείρου, υπόσχονται ότι θα επιστρέψουν.

Ρομαντικοί περίπατοι, πεζοπορία, αναρριχήσεις, ορειβασία, ποδηλασία στο βουνό, κατάβαση ποταμών, rafting, kayak. Ό,τι τραβάει η ψυχή του καθενός. Της καθεμιάς. Όρεξη να υπάρχει και οι επιλογές απόδρασης, περιήγησης και περιπέτειας στην αδάμαστη ομορφάδα των Τζουμέρκων ποικίλουν.
Οι ντόπιοι κάτοικοι είναι πάντα πρόθυμοι για τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές.

Επιβεβλημένη θεωρείται η ανάβαση με τα πόδια ή έστω μετάβαση με αυτοκίνητο τουλάχιστον ως τους πρόποδες της Στρογγούλας. «Το στολίδι των Τζουμέρκων», όπως αποκαλείται στην περιοχή η οροσειρά της Πίνδου. Βατή είναι η πρόσβαση και στις τριγύρω ορθοπλαγιές-εξίσου εντυπωσιακού κάλλους και μαγνητικού ενδιαφέροντος.

Ξεχωριστή χάρη, περίσσια αισθητική υπέροχή και παράξενη έλξη παρουσιάζουν, το περίφημο γεφύρι της Πλάκας, το μαγευτικό σπήλαιο της Ανεμότρυπας, η κτισμένη σε απόκρημνο βράχο Μονή της Κηπίνας, τα φιδωτά καλντερίμια των παραδοσιακών χωριών, Συρράκο και Καλαρρύτες, οι υπέροχοι καταρράκτες στο ομώνυμο χωριό Καταρράκτης, η κόκκινη Εκκλησία του 13ου αιώνα με περίφημες τοιχογραφίες, κοντά στο χωριό Βουργαρέλι, το δάσος Λεπτοκαρυάς με τις πηγές και το Λαογραφικό Μουσείο Κυψέλης.