Δραστηριότητες

Η περιοχή των Τζουμέρκων προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να συμμετάσχει σε διάφορες δραστηριότητες των οποίων επίκεντρο είναι η πανέμορφη φύση των Τζουμέρκων. Ορισμένες από τις δραστηριότητες είναι: Rafting, Καγιάκ, Πεζοπορία, Αναρρίχηση, Ποδηλασία, Τοξοβολία, Ραπέλ, Εναέρια περάσματα, Παραπέντε, Ιππασία, Ορεινή Ιππασία, κ.α.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

RAFTING - MONORAFT - HOTDOG - KAYAK

 1. Φαράγγι Αράχθου (Γέφυρα Πολιτσάς – Γέφυρα Πλάκας). Η διαδρομή ακολουθεί το φαράγγι του Αράχθου, ξεκινώντας από τη Γέφυρα Πολιτσάς (Αμπελοχώρι) και τερματίζοντας στη Γέφυρα Πλάκας, μετά από 9 χλμ διαδρομής. Έχει δυσκολία II (III) βαθμού και ενδείκνυται για αρχάριους. Πρόκειται ίσως για την ομορφότερη διαδρομή rafting στην Ελλάδα και μια από τις ομορφότερες της Ευρώπης. Έχει νερό όλο το χρόνο.
 2. Χαράδρα Αράχθου (Γέφυρα Τσίμποβο – Γέφυρα Πλάκας). Η διαδρομή ξεκινάει στη γέφυρα του Τσίμποβου (Χαροκόπι) με το πιο δύσκολο τμήμα της να βρίσκεται στα πρώτα μέτρα, τις συμπληγάδες πέτρες, με περάσματα IV βαθμού δυσκολίας. Στη συνέχεια η δυσκολία μειώνεται, έχει όμως πολλά περάσματα III βαθμού δυσκολίας μέχρι να ενωθεί με τον Καλαρρύτικο. Στη συνέχεια μπαίνει στο φαράγγι του Αράχθου και τελειώνει στη Γέφυρα της Πλάκας, με ένα συνολικό μήκος διαδρομής 18 χλμ. Έχει νερό τους μήνες Μάρτιο έως και Μάιο.
 3. Καλαρρύτικος (Γέφυρα Γκόγκου – Γέφυρα Πλάκας). Η διαδρομή ξεκινάει από την Γέφυρα του Γκόγκου (Μιχαλίτσι) και αρχικά ακολουθεί ένα στενό και πολύ τεχνικό φαράγγι III (IV) βαθμού δυσκολίας, μέχρι να ενωθεί με τον Άραχθο. Στη συνέχεια ακολουθεί το φαράγγι του Αράχθου μέχρι τη Γέφυρα της Πλάκας, με συνολικό μήκος διαδρομής 17 χλμ. Έχει νερό τους μήνες Μάρτιο έως και Μάιο.
 4. Κάτω Άραχθος (Γέφυρα Πλάκας – Γέφυρα Τζαρή). Η διαδρομή ακολουθεί τον κάτω ρου του Αράχθου με πολλά περάσματα II – III βαθμού δυσκολίας και συνολικό μήκος 12 χλμ.

ΟΡΕΙΒΑΣΙΑ – HIKING

 1. Ανάβαση Στρογκούλας. Το μονοπάτι ξεκινάει από το καταφύγιο Πραμάντων και έχει σήμανση σε όλη τη διαδρομή του. Αρχικά είναι αρκετά ομαλό και φαρδύ, ακολουθώντας πορεία δυτική. Στη συνέχεια αρχίζει να ανεβαίνει με έντονη κλίση ακολουθώντας τις βόρειες πλαγιές της Στρουγκούλας μέχρι να φτάσει στην κορυφή μετά από 2,5 ώρες ανάβασης.
 2. Διάσχιση Στρογκούλας. Η ανάβαση στην κορυφή γίνεται από την ίδια διαδρομή, στη συνέχεια ωστόσο ακολουθεί την κορυφογραμμή με κατεύθυνση νότια, μέχρι την βράχινη κορυφή της Ρόκας. Στη συνέχεια κινείται δυτικά και περνώντας από την Ανάληψη καταλήγει στην Άγναντα. Συνολική διάρκεια διαδρομής 8 ώρες.
 3. Ματσούκι - Καλαρρύτες – Συρράκο. Το μονοπάτι ξεκινάει από το Ματσούκι με αρχική κατεύθυνση τη Μονή Βύλιζας, ακολουθώντας άνετο και ανακαινισμένο μονοπάτι. Στη συνέχεια διασχίζει πυκνά δάση φυλλοβόλων κατεβαίνοντας στο Μεγάλο Ρέμα. Ανεβαίνοντας συναντάει τον ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί στους Καλαρρύτες. Διασχίζοντας το χωριό συνεχίζει με κατεύθυνση το Συρράκο. Η διαδρομή αυτή μπορεί να γίνει και τμηματικά: Ματσούκι – Βύλιζα και επιστροφή (1 ώρα), Ματσούκι – Καλαρρύτες (2 ώρες) και Καλαρρύτες – Συρράκο (1,5 ώρα)
 4. Μελισσουργοί – Ρουίστα Κακαρδίτσας. Το μονοπάτι ξεκινάει από το χωριό Μελισσουργοί και αρχικά κατεβαίνει μέχρι την κοίτη του Μελισσουργιώτικου. Στη συνέχεια ακολουθεί το παλαιό μονοπάτι των βοσκών ανεβαίνοντας στον Σταυρό και από εκεί ακολουθώντας την κορυφογραμμή φτάνει στην κορυφή Ρουίστα στο συγκρότημα της Κακαρδίτσας. Συνολική διάρκεια ανάβασης 3,5 ώρες.
 5. Μονοπάτι Κουιάσσα – Πουλιάνα. Το μονοπάτι αρχίζει από τον δρόμο που οδηγεί στο Συρράκο από τη θέση Πουλιάνα και ακολουθώντας ένα καταπληκτικό δάσος στις απόκρημνες πλαγιές του Χρούσια, καταλήγει στον νερόμυλο της Κουιάσσας και στον δρόμο που οδηγεί στους Καλαρρύτες. Διάρκεια διαδρομής 1 ώρα.
 6. Ανάβαση Καταφίδι. Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Καταρράκτης και φτάνει στην ψηλότερη κορυφή των Τζουμέρκων, το Καταφύγι, σε υψόμετρο 2.394 μ. Συνολική διάρκεια ανάβασης 5 ώρες
 7. Μονοπάτι καταρρακτών Μελισσουργών. Το μονοπάτι ξεκινάει από το καταφύγιο Πραμάντων και ακολουθεί νότια – νοτιοανατολική πορεία χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις σε υψομετρικές, φτάνοντας στη βάση των καταρρακτών πάνω από το χωριό Μελισσουργοί. Συνολική διάρκεια διαδρομής μαζί με την επιστροφή, 2 ώρες.
 8. Μονοπάτι Μικροσπηλιάς. Το μονοπάτι ξεκινάει από το Δασικό Χωριό και αφού διασχίσει ένα πυκνό δάσος φυλλοβόλων, καταλήγει στο χωριό Μικροσπηλιά μετά από πορεία 1 ώρας.
 9. Διάσχιση Αγίας Παρασκευής Αγνάντων. Το μονοπάτι ξεκινάει πάνω από την Άγναντα, από τον οικισμό Καταφύγιο. Διασχίζει ένα πυκνό δάσος ελάτης καταλήγοντας στην κορυφή Αγία Παρασκευή και στη συνέχεια συνεχίζει νότια με κατεύθυνση τους καταρράκτες πάνω από το ομώνυμο χωριό. Συνολική διάρκεια διαδρομής 2 ώρες.
 10. Καταρράκτες Θεοδωριάνων. Η διαδρομή ξεκινάει μέσα από το χωριό Θεοδώριανα ακολουθώντας το παλαιό μονοπάτι ή τον δασικό δρόμο και στη συνέχεια από ένα ορεινό μονοπάτι οδηγεί στους καταρράκτες Θεοδωριάνων, οι οποίοι έχουν νερό όλο το χρόνο. Διάρκεια διαδρομής 1,5 ώρα


MOUNTAIN BIKE

Δασικό Χωριό – Πάτερ Κοσμάς. Η διαδρομή ακολουθεί έναν δασικό δρόμο με μικρές σχετικά κλίσεις και έχει συνολικό μήκος 8 χλμ
Τσόπελα – Άγναντα. Η διαδρομή ακολουθεί δασικού δρόμους, ξεκινώντας από το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής και περνώντας κάτω από την ορθοπλαγιά της Στρογκούλας κινείτε νοτιοδυτικά μέχρι να φτάσει στην Άγναντα, μετά από 15 χλμ διαδρομής.
Tzoumerka Bike Marathon. Κάθε Σεπτέμβριο οργανώνεται αγώνας ορεινού ποδηλάτου στον γύρο των Τζουμέρκων, συνολικού μήκους 85 χλμ. Η διαδρομή διασχίζει τα χωριά Καταρράκτης, Άγναντα, Πράμαντα, Μελισσουργοί, Κάτω Κωστηλάτα, Βουργαρέλι, Πάτερ Κοσμάς, Καταρράκτης.


ΔΙΑΣΧΙΣΕΙΣ ΜΕ 4Χ4

 1. Γύρος Τζουμέρκων. Η διαδρομή περνάει από τα χωριά Πράμαντα, Μελισσουργοί, Σταυρό Μελισσουργών, Θεοδώριανα, Σταυρό θεοδωριάνων, Βουργαρέλι, Πάτερ Κοσμά, Καταρράκτη, Άγναντα, Κτιστάδες, Πράμαντα. Έχει συνολικό μήκος περίπου 85 – 100 χλμ (ανάλογα με την διαδρομή που θα ακολουθηθεί). Πραγματοποιείται από Ιούλιο μέχρι Οκτώβριο που είναι ανοιχτό το τμήμα Μελισσουργοί Θεοδώριανα.
 2. Διάσχιση Τζουμέρκων. Η διαδρομή ξεκινάει από την Αγία Φανερωμένη στο χωριό Καταρράκτης και αρχικά ανεβαίνει μέχρι το ορειβατικό καταφύγιο, περνάει κοντά από την κορυφή καταφύδι και κατεβαίνει ανατολικά στο χωριό Θεοδώριανα. Συνολικό μήκος διαδρομής 30 χλμ
 3. Ανάβαση Κακαρδίτσας. Η διαδρομή ξεκινάει από τη θέση Κριθάρια πάνω από το χωριό Ματσούκι και κινείται νότια έχοντας ανατολικά την κορυφογραμμή της Κακαρδίτσας. Κάτω από την κυρίως κορυφή της Κακαρδίτσας τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να ακολουθήσει ένα παρακλάδι με κατεύθυνση το Ματσούκι, ή να συνεχίσει προς την κορυφή Ρουίστα.
 4. Διάσχιση Περιστερίου. Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Συρράκο και κινείται βόρεια διασχίζοντας τον ορεινό όγκο του Περιστερίου, και αφού περάσει κάτω από την κυρίως κορυφή του βουνού, την Τσουκαρέλα, καταλήγει στο χωριό Περιστέρι κοντά στο Μέτσοβο. Συνολικό μήκος διαδρομής 35 χλμ.


ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΒΡΑΧΟΥ

Αναρριχητικό πεδίο Καταρράκτη. Το πεδίο του Καταρράκτη βρίσκεται στα βράχια όπου υπάρχουν οι καταρράκτες του ομώνυμου χωριού. Υπάρχουν εξοπλισμένες διαδρομές IV – VII βαθμού δυσκολίας, και μήκους μιας έως τεσσάρων σχοινιών. Ο βράχος είναι πολύ καλός ασβεστόλιθος και υπάρχουν μόνιμες ασφάλειες και ραπέλ.


ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΠΑΓΟΥ – ΜΙΚΤΗ

Στις βόρειες πλαγιές της κορυφής Στρογκούλα υπάρχουν λούκια που ορισμένους μήνες του χειμώνα πιάνουν πάγο και επιτρέπουν έτσι την αναρρίχηση πάγου. Επίσης στην ίδια κορυφή μπορούν να γίνουν αναρριχήσεις μικτές (βράχου – πάγου) σε κόψεις που οδηγούν στην κορυφή.


BIRD WATCHING ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Τα βουνά των Τζουμέρκων αποτελούν σημαντικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης και των πουλιών. Οι ψηλές κορυφές σε συνδυασμό με τις κατάφυτες, από έλατα, πλαγιές κρύβουν ένα μεγάλο αριθμό πουλιών. Μέσα στο ελατοδάσος ο επισκέπτης μπορεί να αναζητήσει είδη ιδιαίτερα, όπως ο Μαύρος δρυοκολάπτης, ο Λευκονώτης δρυοκολάπτης, η Λοφιοπαπαδίτσα, αλλά και πιο κοινά είδη, όπως ο Κοκκοθραύστης, ο Κοκκινολαίμης ή ο Σπίνος. Στις γυμνές ψηλές κορυφές και τα αλπικά λιβάδια μπορεί να θαυμάσει είδη ακριβοθώρητα, όπως ο Χρυσαετός, ο βασιλιάς των βουνών, το  Όρνιο, ο Ασπροπάρης, ο Φιδαετός, η Κιτρινοκαλιακούδα, ο Πυροκότσυφας, η Πετροπέδικα και όσοι καταφέρουν να φτάσουν σε υψόμετρο μεγαλύτερο  από τα 2000 μέτρα, εύκολα θα δουν τη Χιονάδα και το Χιονοψάλτη.
 Για όποιον επιθυμεί να γνωρίσει τον κόσμο των πουλιών στα Τζουμέρκα και να ασχοληθεί με το bird watching,  εξειδικευμένος ξεναγός με γνώσεις και εμπειρία μπορεί να σας "περιηγήσει"  και να σας "αποκαλύψει" όλα τα εντυπωσιακά και σπάνια είδη της περιοχής.